Son günlerde Korona Virüs gölgesinde geçen yaşantımız da en çok ihtiyacaç duyduğumuz şey kuşkusuz vitamin desteği oldu. Salgından korunmak için doktorlarında sıklıkla bahsettiği D Vitamini Hangi Meyvelerde Var yazımızda sizlere bunları açıklamaya çalışacağız. Fakat meyveler haricinde D vitamini içeren kuruyemişleri de yazımızda bulabileceksiniz.

D Vitamini Eksikliği

D vitamininin eksik olduğu durumlarda kuşkusuz herkesin vücudun da ilk olan belirti üşümedir. Bu üşümeden kasıt ise el ve ayakların ısınmamasıdır. Anemi yani Kansızlık olarak bilinin bu durum insanların çok büyük kısmında olan bir sağlık problemidir. Altta yatan bir çok sağlık problemi olabileceği gibi vitamin eksikliği ile de ilişkilendirilebilir. Genelde takviye edici D vitamini ampülü ile çözelebilir. Fakat yinede doktorun önermeleri doğrultusunda detaylı bir tetkik yapmak her zaman daha iyi bir sonuç sağlayacaktır. Özellikle son dönemde artan takviye edici haplara bu kadar istek olmasının en büyük nedeni ise koronavirüstür. Televizyonlar da doktorların çoğunlukla söylediği bağışıklık sistemini en büyük destekleyen vitaminlerden olan D vitamini hapları gün geçtikçe popüler olmaya devam ediyor. Şimdi ise gelin öncelikle takviye edici doğal besinlere bakalım.

Elma

Her mevsimin değişmez meyvelerinden Elma genellikle C vitamini bakımından zengin gözükse de D vitamini olarak da gayet doygun bir besindir. Kırmızı veya Yeşil olmasının herhangi bir fark yaratmadığı elma, özellikle içinde bulunduğumuz kış mevsimi meyvelerinde diğerlerinden bir adım öne çıkıyor. Bunun en önemli nedeni ise uygun fiyatlı ve lif açısından zengin olmasıdır.

Üzüm

Sonbaharın vazgeçilmez besinlerinden olan çoğu kişi tarafından bilinmese de C vitamini harici D vitamini bakımından da zengindir. Günlük olarak tüketilebilen ortalama bir salkım üzüm güzel bir oranda D vitamini desteği sağlamaktadır.

Muz

Yine çoğu mevsimde bulunabilen Muz, Lif kaynağı bakımından zengin olması ve kalbe yararlı olmasının yanı sıra D vitamini olarak da çok zengindir.

D Vitamini içeren Kuruyemişler

Sadece meyve değil, aynı zamanda kuruyemişlerden de D vitamini içeren pek çok gıda vardır. Meyveye oranla daha pahalı gibi görünsede kuruyemişler çok fazla yararlı yağ ve vitamin içerir. Normal ve sağlıklı bir insanın bile günde en azından bir avuç Ceviz yemesi bile vücudu için büyük bir öneme sahiptir. Şimdi D vitamini yönünden yararlı bir iki besine bakalım.

Kaju

Pahalı kuruyemişlerden biri olan Kaju, Vücut için gerekli olan birçok yararlı yağı barındırır. Kaju aynı zamanda çiğ tüketildiğinde D vitamini olarakta vücuda yarar sağlamaktadır.

Fındık

Özellikle çiğ tüketildiğinde vücudu sayısız yarar sağlar. Yaşlanmayı ötelmeye yardımcı, şeker hastalığının oluşumunu önlemede etkili ve aynı zamanda D vitamini bakımından çok yararlıdır. Vitamin haricinde de düzenli kullanımı hafıza ve stres kaynağını düzenler.

Günlük D Vitamini Kaç Mcg?

DSÖ’ nün açıkladığı verilere göre ortalama bir yetişkinin günlük olarak 400 ile 800 arası D vitaminine ihtiyacı vardır. Hatta öyle ki çoğunlukla yeni doğan bebeklere bile doktor belli oranda D vitamini takviyesi uygular. Artık 60 yaşını geçmiş kişiler ise ortalama 550 civarı D vitamini takviyesine ihtiyaç duyar. D Vitamini Hangi Meyvelerde Var sorusuna kısaca ve sizleri sıkmadan yazımızda yer verdik. Diğer gönderilerimiz için bizi takip etmeyi unutmayın.

Önemli Not

Burada yazılan tüm yazılar bilgilendirme amaçlı olup kesinlikle bir doktor tavsiyesi değildir. Lütfen herhangi bir sağlık sorunu yaşıyorsanız ilk önce doktorunuza danışın ve önerileri doğrultusunda ilaçlarınızı kullanın. Daha fazla içerik için lütfen buradan sitemizi ziyaret etmeyi unutmayın.