Ping bir hayli can sıkıcı bir konu olabiliyor. Hele ki günümüzde online oyunların oynanma yüzdesi bir hayli fazla. Bu nedenle oynanan online oyunların en çok karşılaştığı sorunlarından en büyüğü pingtir. Bu sebeple Ping Nedir Ping Neden Olur Nasıl Düşürebilirim gibi sorular çok fazla soruluyor. Online oyun dünyasında keyif alan herkes için çok büyük bir konu. Ping sorunu oyuncular için çok can sıkıcı bir durum oluyor. Bu yazımızda pingi detaylı olarak ele alacağız.

Ping Nedir – Ping Türkçe Anlamı Nedir

Ping Nedir?, herhangi bir bilgisayar üstünden alınan veri paketinin ilgili sunucuya iletilmesinde geçen süreye ping denir. Pingin Türkçe anlamı “İnternet Paketi veya Şebekeler Arası Yoklayıcı” anlamına geliyor. Bir verinin karşı tarafta bulunan sunucuya iletilme hızını karşılayan süre, online oyun oynayan kişiler için çok önemlidir. Oyun esnasında gerçekleşen hareketin yapma ve gerçekleşme süresi anlamına gelir. Bu da ne kadar düşük olur o kadar akıcı ve hatasız bir oyun olur. Veri paketi ve sunucu arasındaki gecikmeler milisaniyelerle ölçülüyor ve ping süresi arttıkça lag denilen gecikmeler yaşanıyor. Bu da oyun veya internet deneyimizi bir hayli bozuyor. Ping artması oynadığınız oyunu size keyifsiz hale getiriyor. Pingin az olması ve kısalması size oyunun kasmadan ve donmadan oynamanızı sağlıyor. Bu da size keyif veren bir durum.

Ping Test – Ping Testi

Çevrimiçi oyunlar oynayan kişiler için ping süresi çok önemlidir. Ne kadar az olursa oynadığınız oyundan o kadar çok keyif alırsınız. Bu nedenle oyuncular çok sık ping testi yaparlar. Çünkü oynadıkları oyunda keyif almak istiyolar. Zaman kaybetmemek, kasmadan ve keyifi arttırmak için pingin düşük olması lazım. Pinginizi google’da ping testi yazarak birçok siteden ping sürenizi öğrenebilirsiniz.

Ping Neden Yüksek Olur?

  • Bağlantı tipi
  • Bağlandığınız sunucunun fiziksel konuma uzaklığı
  • Aynı internete bağlı olan farklı cihazlarda indirme yapmak, video ve dizi izlemek
  • Google DNS gibi DNS sunucularının kullanılması

Ping Nasıl Düşürülür

Oynadığınız oyunun kasmaması için ping düşürme için ne gibi şeyler yapabiliriz. Özellikle oyuna giriş yapmadan önce bilgisayarınız da interneti yiyebilecek olan arkaplandaki uygulamaları kontrol etmelisiniz. Çünkü indirme ve gönderme işlemleri sırasında oyuna girdiğinizde arka planda gerçekleştiği için size oyun içerisinde ping sorunu olacaktır. Bu da oyununuz da donma ve kasma gibi problemler çıkarır.

Aynı anda birden fazla işlem gerçekleşmesi durumunda veri paketlerinin sunuculara olan yolcukluktaki trafiği arttırabilir, bu da sizin ping sürenizi arttırır. Bazı online oyunlarda sunucu yani “server” seçme hakkı oluyor. Böyle bir durumda size en yakın sunucuyu ve konumu seçmeniz çok önemlidir. Böylece daha az gecikmeye sahip olacaksınız. Kullandığınız bağlantı türleri de ping oranını etkiler.

Ping Azaltma Yöntemleri

Diğer bir ping düşürme yöntemlerinden biri ise bilgisayarınızın internete bağlantı şekli çok önemli. Bilgisayarınız internete Wi-Fi ile bağlıysa bunu ethernet kablosu ile bağlamayı deneyin. Bu size internetin direk bilgisayara gelmesini sağlar. Kablolu bağlantılar, Wi-Fi gibi kablosuz bağlantılara göre daha iyi performans sunuyor.

Tabikide ping düşürme işleminde ne kadar önlem alırsanız ve dikkat etsenizde kullandığınız internet ve altyapınız en önemlisi. Bu nedenle fiber internet veya altyapınız ne kadar destekliyorsa onun en iyisini kullanarak ping sorununu ortadan kaldırabilirsiniz.

İdeal Ping Kaç Olmalı

İdeal ping gecikme süresi oynanan oyunun veya bilgisatarın üzerinde gerçekleştirilen işlemin türüne göre değişebilir.

  • 0 – 20 ms (milisaniye)
    Genellikle profesyonel oyuncular için ideal ping süresi olarak kabul edilir. Bu belirtilen ping “ms” komutlar oldukça akıcı ve hızlı bir şekilde sunucuya geçer.
  • 20 – 50 ms (milisaniye)
    Profesyonel oyuncular için ideal bir ping sürede değil. Fakat genel kullanılar için yeterli bir pingtir. Bu belirtilen ping süresinde sunucuya aktarılan süre fark edilmeyecek kadar azdır.
  • 50 – 100 ms (milisaniye)
    Bu pingte oynayanlar için pingin sabit kaldığı sürece oynanabilir. Ping sabit kaldığı sürece gecikme olmaz. Fakat oynak ping olduğu zaman gecikme yaşarsınız.

Ping Nedir Ping Neden Olur Nasıl Düşürebilirim yazdık. Diğer yazılarımıza anasayfamızdan göz atabilirsiniz.