Hepimiz hayatımızın belirli dönemlerinde birilerine sevgi besleyebilir, hoşlanabilir hatta derin bir aşk duygusu hissederiz. Eğer koşullar uygunsa ve cesaretimiz varsa bunu karşı tarafa iletiriz. Olumlu ya da olumsuz olarak cevabımızı alıp hayatımıza devam ederiz. Sonuçta herkes birbirinden hoşlanacak diye bir durum söz konusu değildir. Ancak bugün konumuzda değineceğimiz ve okuduğunuza göre sizlerinde karşınızdaki kişi için şüphelendiğiniz ve ilk duyuşta gerçekten insanı geren bir konu ile karşınızdayız. Saplantılı Erkek Davranışları Nelerdir Nasıl Anlaşılır? adlı yazımızı sizlere yol gösterici olması açısından derledik. Ayrıca belirtmek istiyoruz ki bizler yerli ve yabancı kaynaklardan elde ettiğimiz sonuçlar doğrultusunda yazımızı düzenlemekteyiz. Okuduklarınız sonrasından en doğru kararı verecek olan yine sizler olacaksınızdır.

Birine Saplantılı Olmak Ne Demektir?

Saplantı kelimesi temel olarak bir şeye takıntılı olmak her an onu düşünmek anlamlarına gelmektedir. Ayrıca bu durum fiziksel ve ruhsal olarak karşıdaki kişiyi bunaltmaktadır. Bu nedenle saplantılı kişi dönem dönem kendini iyi hissediyor olsa bile genel olarak kendi hayat kalitesini sıfır seviyesine kadar düşürebilmekte ve pek çok psikolojik rahatsızlığa yakalanabilmektedir. Ayrıca saplantı başlı başınada bir psikolojik rahatsızlıktır. Peki konumuzda sözünü ettiğimiz saplantılı aşk duygusu tam olarak ne demektir?

Birine saplantılı olmak her an aklında o kişinin olması, çok önemli işleri olmasına rağmen istemli ya da istemsiz biçimde sürekli düşünmesi ve çoğu zaman o kişiye rahatsızlık vermesi gibi ana başlıklarda ele alınmaktadır. Ancak burada ki fark ise saplantılı kişinin bu duygusu giderek artmaktadır. Kendine ya da çevresine zarar verecek biçimde olabilecek bir hale gelebilmektedir. Tabii ki her durum aynı olacak değil ama net bir cevap isterseniz ”saplantılı olmak iyi değildir” diyebiliriz. Çünkü saplantılı kişi aynı zamanda paranoyak duygular besleyebilmektedir. Sanki karşısındaki kişiye karşı sürekli bir şüphe hali, karşılığını alamadığı sorular ve acaba beni sevmiyor mu? gibi düşünceler aklında sürekli gezmektedir.

Ayrıca belirli bir aşamadan sonra sizin çağırmadığınız ortamlara sırf görmek için gelir(evet aslında buna sıradan bir aşık insan davranışı diyebilirsiniz ama bu kişi bunu sürekli utanma duygusunu gözetmeksizin tekrarlar.) En ufak bir aksilikde sizi bunaltıcak seviyede çevrenizde bulunur. Kendi suçlu olmasa bile üzüldüğünüz bazı şeylerde kendini suçlu bulur. Kendi kendine çeşitli cezalar verir. Yani anlayacağınız SAPLANTI yazımı basit tek bir kelime gibi görünse de çok komplike anlamlar barındırmaktadır ve doğru yorumlanmalıdır.

Saplantılı Erkek Belirtileri

Uzmanı olduğumuz bir alan olmadığı için bu konu hakkında net bir yorum yapamayacağız ancak istatistikler ve araştırmalar göstermiştir ki erkeklerde ki saplantı oranı kadınlara göre daha fazladır. Bu da hormonal durumlar gibi şeylerden dolayı tetikleniyordur. Her ne sebeple olursa olsun saplantılı biriyle aranıza mesafe koymanız gerekmektedir. Belki bir anlık sizin üstünüze bu derece düşen biri hoş gelecektir ancak unutmayın ki herşeyin olduğu gibi bununda fazlası zamanla bunaltacak ve geri dönüşü çok daha zor olan bir aşamaya gelecektir. Peki, ‘Saplantılı Erkek Davranışları nelerdir nasıl anlaşılır?’ dediğinizi duyar gibi olduk. Hemen Başlıca bir kaç faktör eklemek istiyoruz:

  • Sevdiği kişinin kendisiyle ilgilenmesini ister: Saplantılı kişi elinden olmadan bu davranışı her zaman sergiler. Yakın arkadaşlarınızdan bile sizi fazlasıyla kıskanır ve ona verdiğiniz ilgi azalırsa kendini çok mutsuz hisseder. Onunla zaman geçirmeniz için her dakika size baskı uygular.
  • Kıskançlık Seviyesi Maksimum Düzeydedir: Hiç olmayacak olaylar için sizi kıskanır ve sürekli kavga çıkarır. Hatta bazen bir bakarsınız ki aynı gün 5-6 kere ufaklı büyüklü kavga etmişsiniz. Ancak asla her ne olursa olsun bırakıp gidemez.
  • Ayrılmamak İçin Pek Çok Şeyi Göze Alır: Artık dayanamayıp ayrılma aşamasına geldiğinizde ya da arkadaşlığınızı bitirmek istediğinizde size en basit tabir ile yalvavır. Her ne isterseniz kabul eder. Eğer sizi kararlı görürse çeşitli tehditlere varıncaya kadar pek çok şeyi söyler.
  • İleri Derece Saplantı: Artık psikolojisi altüst olmuş ve kendini kaybeden bir saplantılı aşık size ve çevrenize zarar verecek tavırlar takınır. Bunu da sözde sizin için yaptığını söyler.
  • Şüphecidir: Saplantılı olan insan oldukça şüphecidir ve bunu sanki normal bir şeymiş gibi yorumlar. Her yaptığınızdan her söylediğinizden farklı anlamlar çıkarır. Sürekli onu sevmiyor olabileceğinizi düşünür ve bu onu zamanla psikolojik olarak yorar.
  • Güven Eksikliği Yaşar: Aslında bu günümüz ilişkilerinin pek çoğunda bulunan bir sorundur. Saplantılı kişiler şüphelerinden kaynaklı olarak bunu daha fazla şekilde yaşarlar ve sürekli sizi kolaçan ederler, hatarlarınızı ararlar.

Saplantılı İnsanlara Nasıl Davranmalı

Her şeyden önce bunun psikolojik bir rahatsızlık olduğunu ve çoğunlukla karşınızdaki kişinin bunun farkında olmadığını unutmayın. O sadece sizi çok sevdiğini düşünen bir kişi. Ancak durumun ciddiyetinin farkında değil. Bunu unutmadan birkaç önemli davranış segilemeniz sizi biraz olsun rahatlatabilir. Örneğin saplantılı bir kişiye ‘sen saplantılısın’ demeyin. Bu onu sadece daha da körükleyecektir. Bu nedenle davranışlarınızı yavaş yavaş belli edin. Onu istemediğinizi direkt olarak söylemek yerine dolaylı yolları kullanın. Telefonu elinize alıp onunla bugün konuşamayacağınızı çünkü çok acil yetiştirmeniz gereken işler olduğunu söyleyin. Başlarda sizi darlamayı deneyecek ama bir süre sonra zamanla buna alışacaktır. Eğer durumun ciddi olduğunu düşünüyorsanız yakınlarınıza detaylıca bilgilendirme yapıp ilişkinizi hemen sonlandırma yolunu tercih edebilirsiniz. Bu biraz daha zor ama zamanla alışılacak en net bitirme yöntemlerindendir. Bu aşamada ilk zamanlar dikkatli olmanızda fayda vardır. Ayrıca üzülür diye her istediğini yapmayın. Yapacağı duygu sömürülerine kanmamalısınız.

Saplantılı Erkekten Kurtulma Yolları

İlk önce belirtmeliyiz ki durum artık kontrol altına alınabilecek gibi değilse ve siz bu düşüncenize kesin olarak kanaat getirdiyseniz şikayet mekanizmalarını kullanabilirsiniz. Bu genellikle son çare olarak görülen bir yöntemdir fakat bazen erken tedbir almak yararlı olabilir. Ancak henüz bu aşamada olduğunu düşünmüyorsanız en basit tabirle o kişiye karşı soğuyun. Size karşı yapacağı çeşitli duygusal oyunlara ve tavırlara kanmayın. Bu davranışlar saplantılı insanların en çok başvurduğu davranışlardandır. Örneğin onunla en çok karşılaştığınız bölgelere bir süre uğramayın, ortak arkadaşlarıyla mümkünse irtibatınızı azaltın. Eğer görüşüyorsanız o kişi hakkında tek bir kelime dahil kullanmayın. Sosyal medya kanallarından ilişiğinizi en aza indirin. Yani temel olarak araya her alanda soğukluk koymaya çalışın ve yakında çevrenizi bu durum hakkında bilgilendirin. Unutmayın ki bu durum temelinde psikojik bir rahatsızlıktır ve çoğunlukla tedavi edilmesi gerekmektedir.

Saplantılı Erkek Davranışları Nelerdir Nasıl Anlaşılır? adlı yazımızı okuduğunuz için çok teşekkür ederiz. Eğer bu ve bunlar gibi yazılarımızı okumak isterseniz hemen tıklayarak ilgili alana ulaşabilirsiniz. Herkese sağlıklı bir yaşam ve mutlu ilişkiler dileriz.