Köpeklerimiz cana yakın ve oldukça sahibine bağlı hayvanlardır. Hatta bu bağ öyle bir hâl almıştır ki köpek sahiplenenlerin sayısı her geçen gün artmaktadır. Karşılık beklemeden bizi seven bu canlıların temel ihtiyaçlarını karşıladığımız sürece çok iyi zamanlar geçirmemiz mümkündür. Ancak bazen hiç beklenmedik anda garip tavırlar takınan köpeklerimizin ne yaptığını anlayamayız. Ya da örneğin ısırmak gibi bir huyu olmamasına rağmen anlık ısırma reflekslerinin nedenini anlamayız. Bu ve bunlar gibi pek çok garip köpek hareketlerininin nedenlerini hazırladık. Köpek Davranışlarının Anlamı (Resimli) adlı yazımıza hemen geçelim.

Köpek Hareketlerinin Resimli Anlamları

Çok basit şekilde açıklayabileceğimiz başlıca hareketleri sizler için derledik. Hemen bir göz atalım ve kafamızdaki soru işaretlerinden kurtulalım!

Köpeğim Uyumadan Önce Etrafında Tur Atıyor

Bu en tipik köpek hareketlerindendir ve kesinlikle telaşlanmanız gereken bir durum yoktur. Köpeklerin yaratılışlarından bu yana iç güdüsel olarak geliştirdikleri bu hareket, köpeklerin eski yerleşim şekillerine dayanıyor. Yani öncesinde doğada yaşayan bu hayvanlar yatmadan hemen önce altlarındaki zemini eşeleyip temizlerlerdi. Bu sayede de örneğin taş gibi cisimlerin rahatsız etmesini engellerlerdi.

Köpek Davranışlarının Anlamı (Resimli) - Köpeklerin Beden Dili

Köpeğim Kuyruğunu Yakalamaya Çalışıyor

Bu özellikle çocuk ve genç köpeklerde göülen bir harekettir. Çoğunlukla masum bir oyun modelidir. Köpeğiniz bu tavrıyla sizlere oyun oynamak istediğini belli etmek istiyor. Ancak hiç durmadan sürekli bu hareketi yapıyor ve sonunda sinirleniyorsa her ihtimale karşı bir veterinere götürmeyi tercih edebilirsiniz.

Köpek Davranışlarının Anlamı (Resimli) - Köpeklerin Beden Dili

Köpeğim Sürekli Esniyor

Bu köpeklerin teslimiyet duyguları ile alakalıdır. Yani köpeğiniz uykusu gelmesi haricinde sürekli esniyorsa sizi sevdiğini ve aidiyet hissettiğini göstermektedir.

Köpek Davranışlarının Anlamı (Resimli) - Köpeklerin Beden Dili

Köpeğim Sürekli Koklanıyor

Özellikle yavru ve henüz 1 yaşını doldurmamış köpeklerde bu davranış çok görülür. Burada ki temel amaç etrafı tanımak ve keşfetmektir. Ayrıca hiç bulunmadığı bir ortamda bulunan köpeklerde yaş fark etmeksizin bu davranışın çoğunlukla sergilerler. Ona doğayı ve ortamı tanıması için fırsat verin.

Köpek Davranışlarının Anlamı (Resimli) - Köpeklerin Beden Dili

Köpekler Neden Çim Yiyor?

Köpeklerinizin çim yemesi sandığınız gibi açlıktan kaynaklanmıyor. Hatta çim yemesi, yediği yemeği iyi sindiremediğini bir işarettir. Bu durumda da lif olarak zengin olan çimleri yiyerek vücuduna destek olmak istiyor. Ancak sürekli çim yemesini engellemeniz önemlidir. Bazı çimlerin oldukça kesici olduğunu unutmamalısınız. Bu, köpeğinize zarar verebilir.

Köpek Davranışlarının Anlamı (Resimli) - Köpeklerin Beden Dili

Köpeğim Mama Kabını Taşıyor

Bu hareket köpeklerin mamalarını koruma ve saklama içgüdülerinden gelmektedir. Yani köpekleriniz kendini en güvenli hissettiği alanda mamasını yemek istiyor. Ya da evinizde başka bir evcil hayvanınız varsa mamasını onunla paylaşmak istemiyor. Bu durumda onun istediği yerde mama yemesine tenezzül gösterebilirsiniz.

Köpeğim Rüyasında Ses Çıkarıyor

Köpekler de aynı bizim gibi rüyalar görürler. Hatta kimi durumlarda bizden daha fazla bile rüya gördükleri olur. Bu durumda da bazı rüylalarını aynı biz insanlar gibi sesli şekilde yaşayabilirler. Rüyasında gördüğü şeyi gerçek gibi algılayan köpek, ses çıkarabilir. Hatta kimi rüyalarında ayaklarını sanki koşuyormuş gibi hareket bile ettirebilir.

Köpeğin Kuyruk Sallaması

Kuyruk sallamak çok büyük oranda köpeğiniz için gülme anlamı taşıamaktadır. Kendini güvenli ortamda hisseden ve ilginizden dolayı mutlu olan bir köpek size kuyruk sallayarak tepki verecektir. Ayrıca fark etmişsinizdir ki mama verme aşamasında ya da oyun oynama istediğine karşılık verirken de kuyruk sallarlar. Bu, onların bir an önce işlemi tamamlamanızı istemelerindendir.

Köpeğin Tek Ayağını Kaldırması

Köpeğinizin tek ayağını kaldırması genel olarak onunla ilgilenmenizi istemesi olarak yorumlanır. Özellikle ön patisini kaldırıp size doğru uzatıyorsa ona ilgi göstermenizi veya onu kucağınızı almanızı istediğini gösterir. Eğer arka patilerini kaldırıyorsa bu çişini yapmak istediğini işaret ediyor olabilir. Bu gibi bir durumda pedine götürmeniz ya da mümkünse dışarı çıkarmanız iyi olacaktır. Eğer sürekli olarak bu hareketi yapıyorsa bir veterinere götürmeniz iyi olacaktır.

Köpeklerin Beden Dili

Köpek Davranışlarının Anlamı (resimli) – Köpeklerin Beden Dili ile ilgili bilmeniz gereken belli başlı hareketler vardır. Bunların en başlıcaları ve anlamları şöyledir:

  • Köpeğin Ön Bedenini Eğmesi: Bu, köpeğinizin sizinle oyun oynamak istemesinden kaynaklanmaktadır. Yaşı kaç olursa olsun oyun oynamak isteyen bir köpek en başlıca olarak bu hareketi sergiler. Ona karşılık verdiğinizde ise hemen kuyruğunu salladığını yani mutlu olduğunu fark edeceksiniz.
  • Sırt Üstü Yatması: Köpeğiniz eğer sırt üstü yatıyorsa bu muhtemelen iki nedenden kaynaklanmaktadır. Birisi onu sevmenizi istemesindendir. Çünkü köpekler göbeklerinin alt kısmınında sevilmesinden çok hoşlanırlar. Diğeri ise şu an olduğu ortamdan çok mutlu olmasından kaynaklıdır.
  • Kulaklarını Geriye Atmaları: Bu köpeğin o an genellikle korku duyduğuna işarettir.
  • Köpeğin Kuyruğunu Asağıda Sıkıştırması: İçgüdüsel bir harekettir. Aynı şekilde köpeğin koktuğuna işaret eder.
  • Kulaklarını Dikmesi: Bu davranış köpeklerinizin bir ses duyduğuna ve tüm dikkatini oraya verdiğini işaret eder.

Köpekler Neden Yeri Tırmalar?

Köpekler bu hareketi belirli bir alanın onların olduğunu işaret etmesinin en başlıca hareketidir. Burada ki ayırt etmeniz gereken nokta ise eşelmekten çok, direkt olarak tırnaklamasıdır. Bu köpeklerin ter bezlerindeki sıvıyı ilgili alana aktarmasını sağlar. Yani köpeğiniz en çok yaptığı davranışlardan biri olan işemek yerine tırnaklamayı tercih ediyor. Aynı zamanda tırnakları kaşınan köpeklerde bu hareketi sergileyebilmektedir. Bunu çok uzun zamandır ve uzun saatler yapıyorsa bir veterinere götürmeniz yararlı olabilir.

Köpek Kuyruk Hareketi Anlamları Nelerdir?

Köpeklerin duygularını göstermesinin en büyük yolu kuyruklarıdır. Doğadaki evrim ile hayvanlar duygularını kuyrukları ile çok kolay şekilde gösterebilmektedir. Konuşma gibi bir evrimsel süreçten geçmeyen bu köpekler size duygularını kolaylıkla anlatabilirler. Sadece ne demek istediğini anlamaya çalışın. Kısaca şu hareketlerin başlıca anlamları şunlardır:

  • İleri Geri Sallanan Kuyruk: Bu çoğunluka bir tehdit algıladıklarında sergiledikleri bir harekettir.
  • Sakince Sallanan Kuyruk: Köpeğinizin keyfinin yerinde olduğunu ve bir şey hissetmediğini gösterir.
  • Sağa Sola Hızlıca Sallanan Kuyruk: Köpeğinizin çok heyecanlı olduğuna bir işarettir.
  • Aşağı Sıkıştırılan Kuyruk: Kendini korumak amaçlı içgdüdüsel bir harekettir.

Köpek Davranışlarının Anlamı (Resimli) gibi içeriklere daha çok ulaşmak isterseniz hemen bu alana tıklayarak diğer paylaşımlarımıza şimdi göz atabilirsiniz.