Kriptoya girmeyen kalmadı diyebiliriz. Bitcoin 2009’daki başlangıcından bu yana kripto sanal para pazarının odağı oldu. Bitcoin çağımızın en çok ilgi duyulan sanal para birimi oldu. Kripto para birimleri bir yatırım sınıfı olarak muazzam bir popülerlik kazanmıştır. Kripto piyasası davranışı çok duygusal bir harekettir. Çünkü çıkacak mı inecek mi korku ve endişe ile takip ediyoruz. Piyasa yükselirken insanlarda kaybetme korkusuna neden oluyor. Bu nedenle bu yazımızda Kripto Paralarda Korku Endeksi Nedir yazdık. Yatırımcılar enflasyondan, duygularından korktuğu için satmak arasında gidip geliyor.

Kripto para birimleri bir yatırım sınıfı olarak muazzam bir popülerlik kazanmıştır. Tüm pazarlarda olduğu gibi, kripto fiyatlarının yönü hakkında geniş bir fikir edinmenize yardımcı olabilecek birçok araçlar var. Kripto yatırımcıları arasında popüler olan bu araçlardan biri de “Korku ve Açgözlülük Endeksi” diyebiliriz. Adından da anlaşılacağı gibi piyasa eğilimi iki duyguya göre belirlenir. Buda korku ve açgözlülüktür. Yatırım tavsiyesi değildir.

Korku Endeksine Nereden Bakılır?

Korku endeksi bazı yatırımcılar tarafından piyasayı ölçmek için kullanılan bir araç diyebiliriz. VIX, CBOE’nin Volatilite Endeksini gösterir. S&P 500 endeks opsiyonlarındaki zımni volatiliteyi ölçen Chicago Borad Options Exchange (CBOE) tarafından hesaplanan popüler bir araçtır. Korku endeksi VIX gelecek 30 günlük gibi bir periyottaki hisse senedi piyasası volatilitesindeki piyasanın beklentisini yani olabilecekleri gösterir. Korku endeksine bakmak için VIX buraya tıklayınız. Yalnız unutmayın ki (YTD) Yatırım Tavsiyesi Değildir. Ayrıca coinmarkettürkiye‘dende bakabilirsiniz.

Korku ve Açgözlülük Endeksi

Bir yatırımcı tabiki de kar etmek ister. YTD, Yatırımcı kar etmesi için veya batmadan en az kayıpla kendini kurtarması için piyasayı anlaması ve okuyabilmesi lazım. Yatırımcılar al ve sat emirlerini yaparken piyasanın beklentilerini sezmeleri okuyabilmeleri lazım. Bu sebeple yatırımcılara ileri görüşlülüğü öğretmek için Bitcoin Korku ve Açgözlülük Endeksi geliştirilmiştir.

Korku ve Açgözlülük Endeksi sizin kendi duygusal aşırı tepkilerinizden kurtarmak için İki basit varsayım var. Bunlar;

  • Aşırı korku yatırımcıların çok endişeli olduğunun bir işareti olabilir. Bu bir alım fırsatı doğurur.
  • Yatırımcılar çok açgözlü hale geldiğinde bu piyasanın bir düzelme zamanına geldiği anlamına gelir.

Böylece bitcoin piyasasının mevcut duyarlılığını analiz etmeye başlarsınız. Yatırım tavsiyesi değildir.

Bitcoin Korku ve Açgözlülük Endeksi Kaç Olmalı?

Kripto korku ve açgözlülük endeksi 0 ve 100 arasında bir aralıkta hesaplanır.
0 ila 100 aralığı şöyle açıklanır.

  • 0-24 arası aşırı korkuyu işaret eder
  • 24-49 arası sadece korku
  • 50-74 arası açgözlülük
  • 75-100 arası aşırı açgözlülük
  • 50 puan yatırımcıların ne açgözlü ne de korkulu olduğunu yanı tarafsızlığı temsil eder.

Yukarıdaki sıralamada açgözlülük ve korku oranlarını görebilirsiniz. Yatırım tavsiyesi değildir.

Bitcoin Kripto Para Veri Kaynakları Nereden Alınır?

Yatırım tavsiyesi değildir.

  • Volatilite (%25)
  • Piyasa Momentum/Hacim (%25)
  • Sosyal Medya (%15)
  • Hakimiyet (%10)
  • Anketler (%15)
  • Trendler (%10)

Bu yazımızda çağımızın konusu Kripto Paralarda Korku Endeksi Nedir yazdık. Son olarak bu ve benzeri yazılarımızı okumak isterseniz hemen buraya basabilirsiniz.