Günümüzde spor alışkanlıkları pek çok farklı dala ayrılmıştır. İsteyen kişiler çok daha fazla efor harcayarak spor yapar. Diğer kesim ise fonksiyonel ve sakin olarak çalışır. Koşu, Fitness, Yüzme ve Boks gibi spor denildiğinde aklımıza gelen başlıca aktivitelerin dışında son 10 yıllık süreç içerisinde ülkemizde Pilates muhteşem bir yükseliş yakalamıştır. Özellikle büyükşehirlerde açılmaya başlayan Pilates salonları günümüz itibari ile pek çok ilde onlarca sayıda bulunmaktadır. Peki nedir bu pilates? Sizlerde en basit şekilde öğrenmek ister misiniz? Merak etmeyin sizleri ayrıntılara boğmadan temel olarak başlıca anlatımlarda bulunacağız. Öyleyse hemen, aletli Pilates nedir, Reformer Pilates nedir 2022 Yılı Güncel şekilde hazırladığımız yazımıza geçelim.

Aletli Pilates Ne Demek?

Aletli Pilates kısaca, Pilates’e özel aletlerin kullanıldığı ve pek çok hareketi barındıran direnç tabanlı fonksiyonel bir çalışmadır. Bu çalışmalar çoğunlukla Pilates stüdyolarında uygulanmakta ve bu süreç zarfında sizlere bir eğitmen eşlik etmektedir. Mat denilen yani Pilates minderinin üzerinde yapılan standart Pilatesten farkı pek çok hareketi daha pratik şekilde yaptırmasıdır.

Aletli Pilateslerin evlerde tercih edilmemesinin temel sebebi ise fiyatlarıdır. Yapıldığı malzemeden, kaçıncı el olduğuna göre bile fiyatları değişim gösterebilmektedir. Bir diğer evde kullanılmama sebebi ise fazla alan kaplamasıdır. Bu sebeple bu sporu aletli olarak yapmak isteyen kişiler doğrudan pilates salonlarının yolunu tutmaktadır.

Reformer Pilates Ne Demek?

Peki ya çok kez duyduğumuz ama tam olarak anlamını bilmediğimiz Reformer Pilates ne demek? Reformer ise Pilates aletlerinin açık ara en çok kullanılan malzemelerinden birisidir. Onlarca hatta yüzlerce farklı hareketi çok daha kolay yapmanızı sağlayan Reformer aletine yatarak ya da ayaklarınızın üstünde duracak şekilde spor yapabilirsiniz. Salonlarda bulunan bu aleti zaman içerisinde çok seveceksiniz.

10 Maddede Aletli Pilates Faydaları Nelerdir?

Pilates pek çok kişinin bilmediği faydalar sağlar. Özellikle araştırıp bunları öğrenen kişiler imkanları doğrultusunda bu spora yönelir. Büyük çoğunluğunu kadınlar oluşturuyor olsa da erkekler de gün geçtikçe bu spora adepte olmaya başlıyorlar. Peki, gelin beraber Pilatesin faydaları neler inceleyelim:

  1. Pilates vüdumuzda çalıştıramadığımız pek çok kas grubunu aktif eder.
  2. Omurga rahatsızlıklarına iyi gelir. ( Pilates temel olarak omurga problemlerine etki eder )
  3. Kaslarımızı kuvvetlendirir.
  4. Nefes alıp vermenizi kontrol etmeye yardımcı olur.
  5. Güçlü bir denge kazanmamızı sağlar.
  6. Zaman içerisinde esnekliğimizde gözle görülür artış yakalarız.
  7. Aletli pilateste asıl etmen yay kuvvetidir. Bu sebeple kontrol sistemimizde önemli etkileri olur.
  8. Boyunuz uzamaz ancak duruşunuz düzeldiği için ortalama 1 – 2 cm daha uzun gözükebilirsiniz.
  9. Dik durmanızı sağlar
  10. Aletli Pilateste direnç yayları olduğundan dolayı sistematik bir çalışma sağlayabilirsiniz.

Reformer Pilatesin Farkı Nedir?

Reformer Pilates aslında aletli pilates içerisine girmektedir. Ancak Reformer pilates için kısaca, aletin yay sisteminin kişinin vücuduna göre ayarlandığı ve dirence karşı hareketler yaparak vücudunu güçlendirmesi diyebiliriz. Reformer aleti ile çok farklı kombinasyonlarda spor hareketleri yapabilirsiniz. Özellikle sırt, bel problemleri yaşayanlar ve boyun eğriliği olanlar gibi kişilerin tercih ettiği bir yöntemdir. Reformer sayesinde güçsüz kalmış omurga, bacak, bel ya da boyun kaslarınızı güçlendirerek doğru bir vücut postüruna ( duruş ) kavuşabilirsiniz. Ancak her spor gibi bu spor için de zaman ayırmalı ve azim göstermelisiniz.

Reformer pilates sisteminde bir pilates hocası başınızda durur ve belirli hareketler için sizlere hem yardımcı olur hem de tekrar sayılarınızı sizin için sayar. Bu sayde tam olarak verim alır ve hareketleri eşit şekilde yaparsınız.

Reformer Pilates Zayıflatır Mı?

Pilatese yeni başlayan ya da başlamak için araştırma yapan kişilerin en çok sorduğu sorulardan biri Reformer Pilatesin zayıflatıp zayıflatmadığıdır. Reformer Pilates temel olarak vücudun duruşunun düzelmesine etki eder ve çalışmayan kaslarınızı aktif eder. Zayıflatma gibi bir durum söz konusu değildir. Ancak siz spor disiplinine girip dengeli beslendiğiniz takdirde elbette Pilates ile birlikte ufak incelmeler yaşayabilirsiniz.

Reformer Pilates Ne Kadar Süre Yapılmalı?

Reformer Pilates kişinin vücut durumuna ve beklentisine göre farklı sürelerde yapılabilir. Ancak bunun dışında belirtmeliyiz ki Pilates sürekliliği olan bir spor olarak hayatınızda bulunmalıdır. Çünkü vücudunuz her geçen Ay daha fazla verim alacak ve daha hızlı gelişim göstercektir. Pilatesi elinizden geldiğince bırakmamalı ve evinizden de olsa devam etmelisiniz.

Ayrıca iskelet sistemi problemi yaşıyorsanız ve özellikle doktorunuz Pilatesi tavsiye ettiyse muhakkak belirli bir süre devam etmeniz gerekir. Bu tarz problemlerin kısa sürede düzelmediğini sizlerde bilirsiniz ancak doğru yapılmış bir Pilates yavaş yavaş kaslarınızı güçlendirerek pek çok postür sorununuzu çözecektir.

Cadillac Pilates Nedir?

En çok kullanılan Pilates aletlerinden biri ise Cadillac’tır. Bu spor aleti ile vücut esnekliğinizi sağlayabilir, bacak kaslarınızı güçlendirebilirsiniz. Aynı zamanda vücudunuzun bir bütün olarak güçlenmesini sağlayabilirsiniz.

Şekil olarak dört bir yanında demir olan tek kişilik bir yatağı anımsatan bu alet ile sayısız hareket yapabilirsiniz. Eğer gücünüz yerinde ise eğitmen eşliğinde üst bölgedeki demirleri ile ters dönme gibi hareketler yapabilirsiniz. Pek çok ekstra ekipman takılan bu alet kalça, omurga ve bacak gibi kısımlarda oldukça verimlidir.

Evde Pilates Yapmak Mümkün Mü?

Pilates salonlarının fiyatlarını yüksek bulan ya da oturduğu bölgede Pilates salonu olmayan kişiler çare olarak evde Pilates yapmak istiyor. Sizlerin de böyle bir düşüncesi varsa cevabımız evet, evde Pilates yapabilirsiniz. Aletli pilatesi tek başınıza yapmanız özellikle amatörseniz pek mümkün değildir. Ayrıca fiyatları da dolar gibi etmenlerden dolayı sürekli artmaktadır. Bu sebeple Mat ile evinizde kolayca Pilates yapabilirsiniz. Binlerce yerli ve yabancı videolar ile izleyerek çalışabileceğiniz gibi, online bir pilates eğitmeni ile de çalışmalara devam edebilirsiniz.

Sizler için derinlemesine bir aletli Pilates nedir, Reformer Pilates nedir 2022 Yılı Güncel adlı içeriği hazırladık. Eğer bu yazımız hoşunuza gittiyse bu alana tıklayarak diğer pek çok türdeki yazımıza şimdi göz atabilirsiniz.