Halk içinde çok bilinen bir deri hastalığıdır. Hatta nazardan çıkmıştır, kendini bir okut sözlerinide çok duyarız. Çıban tıptaki diğer adı ise “fronkül” olarak geçer. Çıban derideki yağ bezesinde ve kıl keselerindeki oluşan enfeksiyon sebebiyle ağrılı, büyük, iri ve şişlikler oluşmasına deniyor. Yani sivilcenin baya bir büyüğü gelişmişide diyebiliriz. Kendiliğinden iyileşme özelliğide var. Fakat deri düşük bağışıklık sistemi olan kişilerde ciddi sorunlara yol açabilir. Bu yüzden bu olayı küçük görmeyin. Bu nedenle bu yazımızda Çıbana Ne iyi Gelir ve Nasıl Yok Edilir konusunu ele aldık.

Yağlı ciltlere sahip kişilerde çıkma olasılığı çok yüksek. Çünkü yağlı ciltte oluşmaya çok yatkındır. Ayrıca çok alkol tüketimi, yüksek terleme ve kaşıntılı hastalıklar çıban çıkmasını tetikler. Hemen hemen tüm vücutta çıkar. Fakat en çok görüldüğü bölgeler ise, ense, boyun, kalça, kafa derisi, kulaklar, göz kapağı, bacak ve kollarda çok görülmektedir. Çocuklara oranla bakarsak yetişkin insanlarda daha çok görülüyor. Sivilcelerden daha zor geçen bir hastalıktır.

Vücutta Çıban Çıkması Neden Olur?

  • Bağışıklık sisteminin düşük veya zayıf olması
  • Yüksek ve çok sık terleme
  • Fazla kilo
  • Kronik deri hastalığı
  • Çok oturmak ve hareketsiz kalmak
  • Dengesiz beslenme
  • Alkol tüketimi
  • Vitaminsizlik
  • Hastalıklar

Çıban Evde Nasıl Tedavi Edilir?

Evde Pratik ve Doğal Yollarla Çıban Nasıl Tedavi Edilir?

1- Sıcak Havlu

Her evde kolaylıkla yapabileceğiniz yöntemlerin başında gelir. Kendinize bir sıcak su yapın. Ardından temiz bir havluyu içine batırın. Sıcak havluyu çıban bulunan bölgenin üzerinde 10 dakika bekletin. Bu tedavi yolunu geçene kadar her gün tekrarlayabilirsiniz.

2- Zerdeçal

Hangi tedavi olursa olsun her şeyinde başında zerdeçalı duyuyoruz. Zerdeçal çıban tedavisinde de olduça etkili. Küçük bir kase içine 4 çay kaşığı zerdeçal dökün ve karıştırın. İyice karıştırın ki hamur kıvamına kadar gelsin. Hamur kıvamına geldikten sonra çıbanın üzerine sürün ve 10 dakika bekleyin. Çıban geçene kadar her gün uygulayabilirsiniz.

3- Soğan Suyu

Soğan suyu çıban tedavilerinde etkili bir yöntemdir. Bu çok kokar yapamam duramam demeyin. Hem yapması çok kolay hemde etkili bir yöntem. Sadece soğan suyunu çıkarın ve çıban bulunan bölgenize sürün.

4- Çay Ağacı Yağı

Sivilce sorunlarında uygulanan tedavilerinden biri olan çay ağacı yağı çıban tedavisinde de etkilidir.

5- Kimyon

Küçük bir kase veya çay tabağına biraz su dökün ve 4 çay kaşığı kimyon ekleyin. Karıştırın ve ardından çıbanın üzerine sürün. 10 dakika bekleyin ve ılık su ile temizleyin.

6- Sarımsak Suyu

Yine diyorum kokuyor veya yapamam demeyin doğal antibiyotik olarak geçen sarımsağın suyunu çıkarın ve çıbanın üzerine sürün.

7- Lokum

Geçmişte olsun veya günümüzde farketmeksizin çıban tedavisinde kullanılan tedavilerinden bir taneside lokumdur. Çıbanın üzerine lokumu sarın ve 1 saat bekleyin. Daha sonra lokumu çıkarın ve üzerini ılık su ile yıkayın.

Epsom Tuzu

Epsom tuzunu aktarlardan temin edebilirisiniz. Çıban tedavisinde etkili yöntemlerden biriside epsom tuzudur. Çünkü kıl köklerindeki bakterileri öldürür. Bir kap içerisine 2 bardak su dökün ve 5 yemek kaşığı epsom tuzu ekleyin. Sonra pamuk veya havluyu içerisine batırın çıbanın üzerine sürün.

Çıban Kendiliğinden Geçer Mi?

Çıban kendiliğinden geçer mi sorunu çok duyuyoruz. Evet çıban kendiliğinden geçer. Bir çıbanın geçme süresi ortalama 8-10 gündür. Fakat hem ağrısı, şişkinliği ve görüntü olarakta sizi olumsuz etkiler. Doğal yöntemler ise bu süreyi düşürmek sizin elinizde.

Çıban Nasıl Çabuk Geçer?

Çıbanı geçirmek için bahsettiğimiz doğal yöntemlerle ortama geçme süresini düşebilirsiniz.

Çıbana Ne iyi Gelir ve Nasıl Yok Edilir konusunu yazdık. Bu ve benzeri yazılarımızı okumak isterseniz hemen buraya basabilirsiniz.