Ekonomik bir ev işletmek için bu pratik ipuçlarını okuyarak yemek artıklarını ve fazla yiyecekleri atmaktan kaçının. Çünkü bildiğiniz üzere zor günler geçiriyoruz. Bu nedenle bu yazımızda Evinizde Yemek İsrafını Azaltmak İçin 6 Kolay İpucu inceledik. Ambalaj, gıda atığı ve sürdürülebilir uygulamalarla ilgili sorunlar karmaşıktır. Kendi ev gıda atıklarınızı nasıl azaltabileceğinize dair bazı gerçekçi önerilerle birlikte bunları uygulayarak görün.

Gıda atıkları, sera gazı emisyonlarına katkıda bulunur ve gıdayı büyütmek için gereken suyu ve diğer kaynakları israf eder. Ortalama bir tüketici, büyük şirketlere kıyasla büyük bir çevre kirleticisi olmasa da, gün boyunca gıda israfını azaltmanın yollarını bulmak, bir kişinin soruna katkıda bulunmaktan kaçınmasına yardımcı olabilir. Bu makalede evde, okulda ve hareket halindeyken yemek israfını nasıl azaltacağınızı öğrenin. Bu, pek çoğumuzun evdeki gıda israfını azaltmak için daha fazlasını yapabileceği anlamına geliyor. Kısacası neler yapabiliriz inceleyelim.

Yiyeceklerin İsraf Edildiği Yerler

  • Şekli bozuk, işaretli, rengi bozulmuş veya piyasa standartlarına uymayan (%20-40’a kadar) meyve ve sebzeler çiftlikten çıkmadan çöpe atılır.
  • Bazı yiyecekler taşınırken patlar.
  • Son kullanma tarihleri ​​geçmiş kesintiler ve yiyecekler hem perakendeciler hem de bizim tarafımızdan evde çöpe atılır. (Gelişmiş ülkelerde, bu tür atıklar, kaybedilen gıdaların en büyük oranıdır.)
  • Pişmiş, yenmemiş yiyecekler çöpe atılır.

Gıda İsrafını Azaltmanın En İyi 5 Yolu

  • Fazla satın almayın.
  • Taze gıdaları satın alırken son kullanma tarihlerini kontrol edin.
  • Önceden planlayın.
  • Bakkalınızı veya marketinizi tanıyın.
  • Dondurucunuzu kullanın.

Gıda İsrafını Azaltmak İçin Neler Yapılabilir?

1. Yemeklerinizi planlayın

Haftalık yemek planlamak ve bir alışveriş listesi oluşturmak için birkaç dakika harcayarak markette zaman kazanın. Önceden plan yapmak, nelerin bozulabileceğinin daha fazla farkında olduğunuz anlamına gelir ve evden çıkmadan (veya çevrimiçi sipariş vermeden) önce alışveriş listenizi yazmak, kilerde veya buzdolabında bulunan öğeleri ikiye katlamaktan kaçının. Ayrıca düzenli olarak ne attığınızı takip etmek ve bir sonraki seyahatinizden önce bunu aklınızda tutun.

2. Buzdolabınızı ve kilerinizi düzenli tutun

Buzdolabınızı ve kilerinizi düzenli tutmak, pişirme cephaneliğinizde neler olduğunun farkında olmanıza yardımcı olur. Buzdolabınızda ve kilerinizde ne olduğunu görebilmek, bozulmak üzere olan her şeyi tüketen yemekler planlamanıza da yardımcı olabilir. Ürününüzü uygun şekilde saklamak, yemeğinizin daha uzun süre dayanmasına yardımcı olur. Örneğin, mantarları plastik içinde tutmak onları yapışkan hale getirir ve ekmeği buzdolabına koymak hızla bayatlatabilir.

3. Sahip olduklarınızla yaratıcı olun

Bazen en iyi yemekler, yerinde yapılanlardan gelir. Yerine koyma, eski veya tekrarlayan bir yemeğe yeni bir dönüş katabilir. Bozulmak üzere olan lahana, bir makarna tabağındaki solmuş ıspanak için harika bir alternatif olabilir. Ayrıca eski yiyecekleri tedavi etmenin yeni yollarını öğrenmenize yardımcı olabilir.

4. Kullanmak için artıkları koyun

Örneğin bir dahaki sefere brokoli gövdesini atmak üzereyseniz, bir şekilde dahil edip edemeyeceğinize bakın. Direk bunu kestim bu daha kullanılmaz demeyin. Kesinlik on artıkla başka bir şey yapabilir veya başka bir şeye tat verebilirsiniz.

5. Yıpranmış meyve ve sebzelere biraz dikkat edin

Markette veya manavda kötü durumda bırakılan talihsiz meyve ve sebzeyi düşünün. Kabak kabak, çilli limonlar ve çıtır çıtır tatlı patates mükemmel görünmeyebilir ama onları doğradıktan sonra hepsinin tadı aynı. Ezilmiş meyveler ve haşlanmış tatlılarda işe yarar ve kusurlu sebzeler çorbalara, yahnilere ve soslara eklenebilir. Ek bir avantaj, birçok mağazanın bu ürünü indirimli bir fiyata sunmasıdır, bu nedenle yiyecekleri atıklardan kurtarırken, uzun vadede kendinize zor kazanılmış paralardan da tasarruf etmiş olursunuz.

6. Artıkları dondurun

Çok fazla yaptıysanız, sadece çöp kutunuzun içini görmeyin. Bunun yerine, düşük çaba gerektiren bir yemek için yeniden ısıtmak için bunları tek boyutlu porsiyonlarda dondurun. Dondurucunuz doluysa, biraz yer açmak için bir süredir orada duran her şeyi deneyin ve kullanın veya toplu olarak dondurma fikrine düşkünseniz bir göğüs dondurucuya yatırım yapın.

Besin İsrafını Önlemek İçin Neler Yapılmalıdır

1. Yalnızca ihtiyacınız olanı satın alın

Yemeklerinizi planlayın. Bir alışveriş listesi yapın ve ona bağlı kalın ve dürtüsel satın alımlardan kaçının. Sadece daha az yemek israf etmekle kalmayacak, aynı zamanda paradan da tasarruf edeceksiniz.

2. Çirkin meyve ve sebzeleri seçin

Yiyecekleri dış görünüşüne göre yargılamayın. Garip şekilli veya çürük meyve ve sebzeler, keyfi kozmetik standartlarına uymadıkları için genellikle atılır. Çünkü şekili güven olanlar güzel tat verecek sanılır.

3. Yiyecekleri akıllıca saklayın

Eski ürünleri dolabınızın veya buzdolabınızın önüne, yenilerini arkaya taşıyın. Açık yiyecekleri buzdolabında taze tutmak için hava geçirmez kaplar kullanın ve böceklerin içeri girmesini önlemek için paketlerin kapalı olduğundan emin olun .

4. Gıda etiketlemesini anlayın

“Son kullanma tarihi” ile “son kullanma” tarihleri ​​arasında büyük bir fark vardır. Bazen yiyecekleri “son kullanma” tarihinden sonra yemek hala güvenliyken, size yemenin artık güvenli olmadığını söyleyen “son kullanma” tarihidir. Trans yağlar ve koruyucular gibi sağlıksız içerikler için gıda etiketlerini kontrol edin ve ilave şeker veya tuz içeren gıdalardan kaçının .

5. Küçük başlayın

Evde daha küçük porsiyonlar yapın. Böylece israfı engellemiş olursunuz.

Mutfakta İsrafı Önlemek İçin Neler Yapmalıyız?

6. Artıklarınızı sevin

Yaptığınız her şeyi yemiyorsanız, daha sonra kullanmak üzere dondurun veya kalanları başka bir öğünde malzeme olarak kullanın.

7. Yemek atıklarınızı kullanın

Yemek artıklarınızı atmak yerine saklayın. Bu şekilde toprağa besinleri geri veriyor ve karbon ayak izinizi azaltıyorsunuz.

8. Gıdaya saygı gösterin

Yemek hepimizi birbirine bağlar. Onu yapmaya giden süreci bilerek gıda ile yeniden bağlantı kurun.

9. Yerel gıda üreticilerini destekleyin

Yerel ürünler satın alarak, topluluğunuzdaki aile çiftçilerini ve küçük işletmeleri desteklersiniz. Ayrıca kamyonlar ve diğer araçlar için teslimat mesafelerini azaltarak kirlilikle mücadeleye yardımcı olursunuz.

10. Daha az su kullanın

Su olmadan gıda üretemeyiz. Çiftçilerin gıda yetiştirmek için daha az su kullanmaları önemli olmakla birlikte, gıda israfını azaltmak aynı zamanda onu üretmek için kullanılan tüm su kaynaklarını da kurtarır. Su alımınızı başka yollarla da azaltın. Dişlerinizi fırçalarken sızıntıları gidermek veya suyu kapatmak gibi diyebiliriz.

11. Toprağımızı ve suyumuzu temiz tutun

Bazı evsel atıklar potansiyel olarak tehlikelidir ve asla normal çöp kutusuna atılmamalıdır. Piller, boyalar, cep telefonları, ilaçlar, kimyasallar, gübreler, lastikler, mürekkep kartuşları vb. maddeler toprağımıza ve su kaynağımıza sızarak gıdamızı üreten doğal kaynaklara zarar verebilir.

12. Daha fazla bakliyat ve sebze yiyin

Haftada bir kez, bakliyat ve tahıllara dayalı bir yemek yemeyi deneyin.

13. Paylaşmak önemsemektir

Aksi takdirde boşa gidecek yiyecekleri bağışlayın. Örneğin, Uygulamalar komşuları birbirleriyle ve yerel işletmelerle bağlayabilir, böylece fazla yiyecekler atılmaz, paylaşılabilir.

Böylece Evinizde Yemek İsrafını Azaltmak İçin 6 Kolay İpucu konulu yazımızı bitirmiş olduk. Son olarak bu ve benzeri yazılarımızı okumak isterseniz hemen buraya tıklayabilirsiniz.