Dünyada ki hemen hemen bütün spor dallarında en az bir hakem bulunur. Hakemin görevi asıl olarak müsabakada ki eşitliği sağlamaktır. Çok basit gibi görülen bu iş, aslında pek çok sertifika ve eğitim almanın yanı sıra pratik yapmayı gerektirir. Bunun yanı sıra mutlaka fiziksel uygunluk bu işin olmazsa olmazlarındandır. Yazımızın devamında bu konulara sık sık değineceğiz. Şimdi gelin Hakem Nasıl Olunur 2021 Futbol Hakem Maaşları Ne Kadar bir göz atalım.

Hakem Olmak İçin Kaç Yaşında olmak Gerekir? Boy Sınırı Kaçtır?

Eğer hakem olup amatör veya profesyonel müsabakalarda yer almak istiyorsanız.;

  • En az 16 Yaşında,
  • En fazla ise 30 Yaşında olmasınız.

Boy konusunda bahsetmemiz gerekir ise;

Erkekler için 1.70 ve üzeri

Kadınlar için 1.60 ve üzeri olunması gerekmektedir.

Bu şartları sağlamız tek başına yeterli olmamaktır. Bunun yanı sıra atletik bir yapıya sahip olmak ve ortalama kilo endeksine sahip olmanız gerekmektedir. (Ortlama kilo endeksinize pek çok site üzerinden kolaylıkla ulaşabilirsiniz.)

Hakem Olmak İçin Nereye Başvurabilirim?

Pek çok kişi hakem olmak için başvuracağı yeri tam olarak bilmiyor. Sizlere bu konuda da yardım edeceğiz ve en basit şekilde bu işlemi nasıl gerçekleştirebilirsiniz anlatacağız. Şimdi adım adım ilerleyelim.

  1. Öncelikle arama motoruna tffhgd ve sonrasında bulunduğunuz ilin ismini yazınız. ( Örn. İzmir’de yaşayan bir kişi için tffhgd izmir veya Gaziantap’te yaşayan biri için tffhgd Gaziantep) bu işlemi yaptığınızda hakemler dernğinin web sitsine bağlanmış olacaksınız.
  2. Bu sitedeyken duyurular kısmına bakmanız gerekiyor. (Çünkü Futbol Federasyonu her ay rutin bir kurs gibi hakem başvurularını kabul etmiyor. Eğer ihtiyaç var ise böyle bir kontnjan açıyor.(
  3. Bu kısımı sık sık kontrol etmelisiniz çünkü bu alımlar ortalama 3 gün için kapanmış oluyor ve evraklarınız ile başvurmanız gerekiyor.
  4. İlerleyen aşama da sizlere bazı önemli bilgiler aktarılıyor ve yazılı bir sınav yapılıyor. Hemen sonrasında sözlü mülakat yapılıyor.
  5. Mülakat testlerini de geçerseniz ortalama olarak 1 ay sonra atletizm testine alınıyorsunuz.
  6. Bu testi de geçerseniz evraklarınız TFF ye gönderiliyor ve sonucunda resmi olarak hakem statüsüne giriyorsunuz.

(YABANCI DİLE SAHİP OLMAK HAKEMLİKTE SİZE ÇOK BÜYÜK AVANTAJ SAĞLAR)

Süper Lig Hakemi Nasıl Olunur?

Üstteki kayıt sürecini başarılı ile geçtikten sonra asıl iş başlamış oluyor. Öncelikle Okul ve U16 müsabakalarına çıkarak hakemlik serüvenine başlıyorsunuz. Ortlama olarak 12 ay bu gibi maçlarda görev yapıyorsunuz. Eğer başarılı olmuşsanız bunun sonucunda il hakemliğine terfi edebilirsiniz. Sonraki süreçte il Hakemliği ve Bölgesel Amatör Lig hakemliği yapıyorsunuz. Sonraki süreçte klasman hakemliği, klasman yardımcı hakemliği, birinci lig, üst klasman yardımcı hakemliği ve son aşamada FIFA hakemliğine kadar ilerleyebiliryorsunuz.

Hakemler Ne Kadar Kazanıyorlar? Süper Lig Hakem Maaşları

Çoğu kişi hakemlerin çok büyük paralar kazandığını düşünüyor. Evet, eğer bir süper lig hakemiyseniz gerçekten güzel ücretler alıyorsunuz. Fakat alt lig hakemleri iseniz aldığınız ortalama ücret şu şekildedir;

Aday Hakem Maç Başı Ücreti: Ortalama 80 TL – Yardımcı Hakemseniz Ortalama; 50 TL

Amatör Maç Hakemi Maç Başı Ücreti: Ortalama 90 TL – Yardımcı Hakemseniz Ortalama 50 TL

Bölgesel Amatör Lig Hakemi Maç Başı Ücreti: Ortalama 240 TL – Yardımcı Hakemseniz Ortalama 140 TL

Üçüncü Lig Hakemi Maç Başına Ücreti: Ortalama 800 TL – Yardımcı Hakemseniz Ortalama 575 TL

İkinci Lig Hakemi Maç Başı Ücreti Ortalama 1.850 TL – Yardımcı Hakemseniz Ortalama 1.065 TL

Birinci Lig Hakemi Maç Başı Ücreti Ortalama 3.300 TL – Yardımcı Hakemseniz 1.815 TL

Süper Lig Hakemi Maç Başı Ücreti Ortalama 10.000 TL – Yardımcı Hakemseniz 4.400 TL

Hakem Nasıl Olunur 2021 Futbol Hakem Maaşları Ne Kadar adlı yazımızda en çok sorulan sorulan soruları cevapladık. Bu bahsettiğimiz ücretler 2021 yılı için geçerli olup okuduğunuz dönem için geçerli olmayabilir. Daha fazla içerik okumak isterseniz buradan sitemize bir göz atabilirsiniz.